Saturday, June 7, 2008

Menangiskah kita?

Harini aku dan Ammar keluar untuk membeli barang-barang sourvenir untuk pulang ke tanah air kelak..
Harini juga secara x disengajakan seluruh Korea dijatuhkan dengan cuti umum sempena Memorial Day bla bla bal...
Maka Itaewon(tempat terletaknya Masjid di ibukota Korea ni) dipenuhi dengan pelbagai ragam alien yang laen...
solat jumaat full smpi keluar2 atas tar.. aku?
aku pulak dapat position juga diatas tar tapi sediki istimewa.. lereng bukit..
wahh.. 1st pengalaman camni.. naseb baek cuaca x panas sgt kalo nak didugakan lagi oleh-Nya..
apa yang aku nak smpi kan disini camni citer nyer..
masa aku dan ammar di namdaemun sijang td...
kitorang lalu kesan tinggalan pintu gerbang selatan seoul yg dah hangus dibakar api dan sedang dibaek pulih..
pastu tiba2 ammar keluarkan soalah begini..
A(Ammar): Cuba ko tgk org korea menangis sbb benda ni terbakar.. bayangkan laa.. kalau afamosa plak runtuh atau terbakar? menangis x org Malaysia?
Aku pulak terdiam sebentar..
M(aku):Ntah laa.. aku x rasa camtue kot.. mungkin org akan kata "biarla, afamosa kan menampakkan kegagalan kota melaka.. biar buang jer kesan2 tue"
A: Tp kan ko tgk laa camner diorang jaga n sayang benda ni.. siap ada ranking lagi untuk national treasure dia.. tgk macam istana melaka tue.. sbb x jaga skang dah camner?
act aku tatau sgt pasal istana melaka.. dah xde ekk? sorry x sure info ni
Pastu masa kat Insa-Dong plak masa tgh berjalan tue tiba2 ada show Samulnori(sebuah persembahan alat muzik tradisional korea)...
Harini bukan laa hari istimewa seperti tahun baru ker apa...
kalo nak ikutkan slalu jer boleh tgk samulnori ni...
Pastu Ammar bersuara
A: Tgk ni camner Korea preserve diorang punya traditionalnya benda.. boleh hidup..
M: Diorang jaga betul benda2 mcm ni... Kita pon sebenarnya boleh jer jaga tapi masalahnya org yang nak menhidupkannya tue menteri2 kita arr... kalo diorang ada kesedaran cam kat korea ni leh jer buat free show kat tmpt2 famous ngan foreigner even kat tgh bandar kl ker... mmg laa makan kos byk tp untuk kebaikan jugak..

Pengajaran kat sini kan.. kitenya 생각(minded) tu paling penting.. tp masalahnya adalah sesetengah pemikiran pemimpin kita..

Friday, June 6, 2008

Bertukar topik

hurm.. minat aku skang lebeyh kepada camera.. berbanding aku suatu masa dahulu yang lebeyh meminati bidang perkomputeran.. sekarang kalo org tanya aku pasal komputer aku lebeyh selesa menjawab tidak tahu daripada berusaha mencari jalan penyelesaian.. bukan apa.. aku tahu ada org laen yg lebeyh minat pasal komputer berbanding aku yang sekarang.. so lebeyh baek aku pass benda ni kat org2 yang berkenaan.. then aku leh tumpu pada benda yg ada skang.. lagipun aku pakai laptop jer.. xde desktop gempak.. melainkan aku tgh on mood atau prob tue adalah something yg aku benar2 yakin dan pasti tanpa was-was maka aku akan menghulurkan bantuan..
sebut pasal camera pon lama gak aku x post gambar baru kat flickr.. last aku post adalah 16 april untuk masuk satu challenge kat flickr.. kalo yg seblom tu lagi arr lama.. awal taun dulu.. gambo kawen cikgu aku..
so kali ni sila2lah lawat flickr aku dan berikan komen yg korang rasa nak kasik... ada 4 gambar baru letak.. gambar jewelry n big bang dan selesai edit tp xnak letak lagi.. nak slow2 sikit kayuh...
paperpon aku cam tersedar yg aku lebeyh suker gambo potrait/candid yg guner lense2 panjang banding landscape.. so aku terasa x menyesal yg dulu aku beli lense 70-300VR.. sayang wooo.. sekian sahaja dari bilik berita emberg...

Thursday, June 5, 2008

Pasal minyak?

Hurm ramai yang melatah.. apa yang aku nak tulis ni ialah apa yg aku rasa pada pandangan aku.. korang mungkin akan kata aku x dok mesia xper arr.. atau mungkin kata aku x guner minyak pon.. minyak gamat mungkin arr.. atau mungkin kata aku pro bn.. xde arr.. x sker pon aku kat paklah.. lebeyh suker ak kat mahathir
betul.. aku x dok mesia skang dan aku x gner pon kenderaan berminyak...
ok ni pandangan aku.. maybe ada apa yg aku tulis ni apa yg aku baca dimana2 rujukan lain..

ada yg cakap.. petronas untung smpi 80billion.. kenapa x gner untuk subsidi.. kalo bg pada setiap rakyat.. rakyat boleh dpt sorang rm3300 setahun.. betul tue.. tp pastu petronas nak carik sumber baru minyak pakai duet apa? pelantar minyak nak buat pakai tanah liat ker? harga nak buat pelantar baru bukan seposen dua.. pastu kalo dah sumer untuk kasik kat orang laen.. duet nak buat pusing modal nak carik mana? pastu mungkin drpd duet minyak tue ada yg digunerkan untuk pembangunan laen.. mungkin dlm bidang pengajian mcm utp tue.. ni aku xtau laa kan...
ada jugak yg cakap sumer ni salah bn.. kalo pembangkang pegang dia akan guner sumer duet yg ada untuk kebajikan rakyat.. kalo camtue camner dgn pembangunan negara? nak ker kiter duduk ditakat yg sama untuk selama2nya... sedangkan negara luar plak makin maju.. pastu biler negara dah xde sumber pendapatan minyak naek pada harga dunia... dan masa tue malaysia x maju.. masih sama macam malaysia sekarang... internet pon lembab mcm siput..
pastu kiter plak membuta tuli pas kat ym benda2 mcm ni:
UAE– RM1.19/litreEygpt– RM1.03/litreBahrain– RM0.87/litreQatar– RM0.68/litreKuwait– RM0.67/litreSaudi Arabia– RM0.38/litreIran– RM0.35/litreNigeria– RM0.32/litreTurkmenistan– RM0.25/litreVenezuela– RM0.16/litreMALAYSIA– RM2.70/litre
drpd apa yg aku carik sendiri kat yahoo...
minyak venezuela tue bukan rm0.16 tp 0.16dollar.. mungkin korang akan kata xper arr. kalo dollat pon still murah.. mmg laa.. tp fakta ni dah disalah tafsir.. kiter xleyh membuta tuli jer percaya.. carik sendiri.. make sure..
org kata 78 sen tu naek byk sgt... pastu gaji bukan naek pon... elaun bukan naek pon.. harga barang pon naek.. tarif letrik naek.. benda ni pon mcm mana akan kekal naek.. kalo x naek harini sok lusa naek juga... mana ada benda yg makin murah.. dulu air kosong free skang dah kena bayar.. dulu tue sumer citer dulu..

apa yg aku nak smpi kan dlm pos ni sebenarnya ialah kita x sepatutnya melatah.. tp kita patut masih bersyukur.. mungkin ada hikmahnya.. still ada subsidi.. still belom harga paling mahal.. dah tau gaji x naek tp minyak naek... kerja laa kuat sikit kasik naek pangkat.. buat alba ker.. ni nak joli sana joli sini... aku cakap ni bapak aku pon kena tanggung jugak pasal kenaikan minyak.. 78 sen bukan nilai yg sikit.. lagipun sapa nak harga minyak naek? even ananda krishnan yang kaya pon aku rasa xnak sbb dgn 78 sen ni dia boleh buatg byk benda...tatau laa kot2 menteri2 ni suker minyak naek.. diorang pon pakai keter helikopter dan sebagainya.. dah laa.. korang nak cakap apa pon cakap laa.. ni pandangan aku.. saper2 pon berhak buat pandangan sendiri.. sendiri pikir gak laa kan... saper nak baca baca.. saper xnak dah... paper pon aku xsker gak paklah tue... tp aku lagi x sker anwar dan juga pembangkang2 yg laen...

Wednesday, June 4, 2008

kusangkakan kan korea terlalu maju

Perbualan ni berlaku antara seorang member kelas (tatau nama dia apa) dan aku semalam ketika waktu kigaejedo(drawing)..
A(mamat tue):지난 주에 축제때 윤하를 봤어? (Minggu lepas time college festival tgk x show Yunha?)
M(aku):네.봤어 (Haah. Tgk)
A:근데 사진 많이 찍냐? (Camtue byk tangkap gambar x?)
M:네. 왜? (Byk. Naper?)
A:아니. 나에게 좀 줘. 인터넷으로 줄수있지. 카메라가 비싸는데 사진 잘 나오지? (Xde. Kasik laa aku gambar tue. Boleh kan kasik lalu internet? Camera mahal-mahal gambar mesti lawa kan?)
M:근데, 이메일 좀 알려줘. 난 이메일로 보내드릴까요. (Kalau camtu kasik aku email ko. Nnt aku hantar lalu email)
A:난 이메일도 앖네 어떻게 (Aku email pon xde camner ekk)

Act aku agak tergezut gak org korea xde email. Internet sepantas kilat. Hurm. Jgn disangka apabila korean semuanya lengkap.

P/S: Aku ada terbaca kat utusan online beberapa hari lalu pasal nak pasang tenet dlm ketapi kat Mesia. Beli train dr Korea. Tp aku rasa kat train Korea pon cam xde jer. Tp yg sedeyhnyer org yg buat kenyataan tue(aku x sure menteri mana ker) kata apabila ditanya pasal kelajuan tenet dalam ketapi tue nnt di jawab "laju atau perlahan itu x penting". Aduh ni laa mind menteri kita, sedangkan dunia luar sentiasa mengejar kepada kemajuan kita masih lagi mengamalkan sifat biar lambat asal selamat. Orang laen plak biar cepat tp cermat. Macam mana laa nak maju camni. Sedeyh2