Saturday, July 19, 2008

I'm off from here

19-20(7):Terengganu
21-23 : Langkawi
24 : Gerak gi kl
25-27 : Port Dickson
28-2(8) : Johor
3 : Bukit Tinggi [EDITED]
4-11 : KL
12-23 : Penang
23-27 : Hong Kong
28-Next year summer : Back to normal life
Summer next year: Balek lagi
Winter next year: Nak balek gak lagi

So today i'm out from dis PEKAN Jawi yang xde apa2 after a full 3 weeks staying home... contact me MAXIS/CELCOM/KTF... all available..
Akhirnya sentuh jugak camera balek.. Mood dah kembali.. yeay

Seeing old friend and teacher

arini pegi jumper dua orang kawan lama dan seorang cikgu..
jumper Haziq yang nak fly gi US 8.8(mcm olympic china plak) ni and bear(naim bukan nama sebenar) yang tgh tggu result a-level nyer dan sedang bekerja dikedai gambar...
cikgunya plak? cikgu kimia kitorang dr form4.. (aku naim ngan haziq satu kelas masa form 4 n 5)
tp bear x gi jumper cikgu sbb dia kejer..
gi melawat cikgu norizan(cikgu kimia yg disebut dan berjantina wanita) di rumah beliau di tasek gelugor..
kesian kat cikgu.. sedang melawan barah payu dara(kalo x silap)..
skang dah operate buang kanser tue tp tgh buat terapi kemo per ntah lagi..
selama dia ajar kitorang beliau seorang yg aktif dan ceria sepanjang masa..
sedih jugak sbb sekarang dia dah nmpk susut tp masih lagi cuba sentiasa senyum depan kitorang..
dia cakap menurut doc kanser ni dah ada dlm 4-5 taun dlm badan dia mean masa kitorang skolah lagi dah ada..
now dah stage 3 dah pon..
harap cikgu cepat sembuh dan bahagia bersama keluarga tersayang yer cikgu..
TERIMA KASIH CIKGU(walaupon tau cikgu x baca blog ni)

note-note x penting: cikgu norizan kata aku dah berisi sikit.. bukan laa bertambah isi nyer.. tp dia kata badan aku nmpk lelaki.. haha.. tough dlm bahasa tamilnyer..
dok US dpt RM5000 aku dok korea dpt RM1500.. tp Seoul is da 3rd paling tinggi dlm kos sara hidup kat dunia ni... Maldo twe?(masuk akal ker?)
JPA giler.. Sengal.. Hampeh.. Kalo aku dok kat kampung kat korea xper laa.. ni tgh bandar.. mengarut tol

Thursday, July 17, 2008

Kalau di Seoul dan Malaysia

Kalau di Seoul
Sehari makan nasi dgn lauk sekali.. N sekali lagi nasi goreng atau paper laen yg bodo dan murah dan mudah dan senang masak
Kalau di Malaysia
Makan berlauk sedap jer.. walaupon siang dgn mlm lauk sama tp x kesah.. sbb tiada masakan sesedap masakan ibu... err.. ada kot.. masakan bini =P
Kalau di Seoul
Nak tgk apa2 movie setengah jam b4 tgk download torrent jer..standard 20 minit
Kalau di Malaysia
Haha.. seminggu torrent satu movie x abes... baek beli cd/dvd cetak rompak jer
Kalau di Seoul
Nak pegi beli barang rumah semua duet sendiri.. Gi laa Lotte Mart(pasaraya 2 tingkat yg besar ala2 Carrefour), dekat jer dgn rumah tp duet tue kena sendiri laa
Kalau di Malaysia
Ada subsidi beb
Kalau di Seoul
Pengangkutan awam menjadi pilihan utama.. Cepat Berkesan dan Berpatutan
Kalau di Malaysia
Pengangkutan awam? Haha.. dah rasa naek bus rapidpenang aritue.. leh tahan tp hampeh gak.. So kat sini kereta menjadi medium utama walaupon dikatakan harga minyak naek tp braper sgt laa kalo banding ngan Seoul
Kalau di Seoul
Nak carik org call jer.. malas msg2 ni.. pakai line laa katakan
Kalau di Malaysia
Haha.. nak msg pon kedekut.. telipon rumah menjadi mangsa.. walaupon topup ada subsidi sekali sekala..
Kalau di Seoul
Nak gi bandar tue perkara biasa.. Sbb pengangkutan yang mudah dan tempatnyer byk dan menarik..
Kalau di Malaysia
Haha.. Dlm kontek ni aku gner rumah aku sebagai tmpt rujukan.. So Jawi ni apa pon xde.. ilekkk.. Parit Buntar? Leh laa.. mcm kat Kocheok(daerah rumah sy di Seoul) jer..
Kalau di Seoul
Call rumah(ibubapa) seminggu skali kot.. awek pon lebeyh kurang laa..
Kalau di Malaysia
Nak call ker.. sure mak kata buang tabiat..yer laa duduk bawah satu bumbung.. =P awek plak senang jer nak contact
Kalau di Seoul
Bosan? Kawan2 dekat jer dgn aku... Menapak dlm seminit dah leh smpi umah bob.. 2 minit leh smpi umah dwen atau rumah botak.. 10 minit dah leh smpi gisuksa(ala2 hostel yg mana byk bdak2 mesia dok)
Kalau di Malaysia
Haram sorang pon aku x kenal kat taman ni.. Kesan duduk asrama..
Kalau di Seoul
Nak beli jajan atau yg sama waktu sentiasa tgk ingredient kat belakang kot2 ada benda2 haram mcm yg dah penah makan tue.. Pastu gi kedai makan pon kena suruh dia jgn letak ham dan daging
Kalau di Malaysia
Ada logo Halal beb.. Kedai makan plak jgn arr bantai kedai cina... mapley ada xpon kedai makan biasa byk
Kalau di Seoul
Gi Masjid jauh.. kena gerak awal... pastu ayam beli kat area masjid.. ayam imam menjadi pilihan
Kalau di Malaysia
Masjid? dekat jer.. tp sama gak.. gi time jumaat jer.. hampeh aku ni.. terus terang aku kata alasan malas.. bukan sbb belum smpi seru.. sbb kalo nak gi tue leh jer asalkan berkeinginan.. Makanan halal? x payah laa carik area masjid.. org skang x berniaga di area masjid mcm zaman kebangkitan Islam dulu..dulu masjid pusat bagi segala2 macam benda
Kalau di Seoul
Nilai matawang digunakan adalah Won
Kalau di Malaysia
Gner ringgit laa... haha dah xtau nak tules per..mari akal...len kali sambung lagi kalo ada idea

Wednesday, July 9, 2008

Hell bosan

Haha.. Just now somehow I thought of going back to Korea..
X bersyukur punya manusia..
Xde la.. It just dat i've got nothin to do here.. damn bored..
Jalan2 kehulu dan kehilir dlm rumah n then realized dat i just waste another minute of my life..
lol..
help me somebody.. Kalo kat Korea at least i have something to do, someone to talk with.. somewhere to go..
Here? haha.. dok rumah wif my mom which i glad i have d chance to spend my time wif her at least under one roof..
coz she's really busy ryte now.. nak kenduri abg nan kawen dah..
so my only partner ryte now is just my com wif streamyx da super slow internet connection plus tons of movies n tv series to watch..
tolong laa.. saket mata k.. dr bgn tido ngadap komputer smpi laa nak tido balek..
aku x balek ke Malaysia untuk benda2 camni.. which boleh dibuat dimana2 termasuk korea..
mishing my siblings my love(i really mish u.. hell nyer mish) my big family my friends my err no more..
sorry.. bosan nyer pasal terpaksa wat post camni... pai pai

Thursday, July 3, 2008

Now that I'm home Part 2 Saturday

Sabtu

Menjelma sudah hari sabtu..
aku masih mengemas dan belom habes mengemas..
pening kepala... beg sudah penuh.. xleyh isi dah..
barang yg nak diisi ada lagi...
Beberapa jam lepas tue barang abes diisi..
terus gerak ke rumah amy..
amy imamkan subuh..
aku hanya bersarapan roti dgn telur..
dlm perjalanan hendak bertolak ke depan kolej untuk mengambil teksi, roda beg buat hal...
damn.. tgh2 bawak tue boleh pula dia bergolek ke tgh jalan...
buat hal.. dah laa berat...terpaksa diusung sahaja...
dlm 4.15am gerak mengambil teksi menuju ke Gaebong Sagori(Gaebong Intersection),
fast forward jer laa...
dah smpi airport.. time check-in luggage Jaha, Emet ngan Umair nya mknn dlm flight ada prob.. diorang x booking meal for muslim... diorang ingt biler booked kat on9 check-in tue selesai..
cam kitorang berempat time beli tiket tue dah cakap dah...
Time tggu time nak flight tue smpt beli donut kat DD buat breakfast...
so on flight Incheon-HK kitorang dpt mkn rice with prawns while diorang menjadi vegetarian sebentar...
flight delayed untuk Incheon-HK.. lmbt berlepas... aku agak risau...sbb nya kitorang nyer transit suppose to be sekejap jer.. so kalo dah lmbt nnt takut x smpt amek flight HK-KLIA
damn.. time ni terfikir bahawa ada kemungkinan beg akan sangkut kat HK...
cam dah dpt perasaan ni laa...
damn tgk terjadi betul lak pastu..
smpi jer kat klia aku nmpk pokok kelapa sawit..
haha.. senyum sorang diri aku... lama x nmpk...
sepanjang flight yg aku nmpk awan kat mesia jer besh.. tmpt laen bosan..
keluar flight tue ada jumper sorang pakcik..
ini perbualan aku ngan dia
PC:dari mana ni?
M:dari Korea.. student kat sana..
PC:owh.. sy dr XX(aku x ingt tp satu wilayah kat China).. dah dua minggu x jumpa orang melayu.. (katanya sambil tersenyum)
M:ye ker.. saya ni dah setaun setengah duduk kat korea.. ni baru 1st time balek.. (kata aku smbl tersenyum)
PC: laa.. ye ker..
pastu tggu punyer tggu nak amek luggage tue..
beg aku x kuar2... member2 laen dah dpt..
aku dah agak down...
tggu gak smpi abes...pastu xde gak.. ada bro tue dtg...
tanya x dpt beg ker... pastu cakapnyer cakap n tggu xde gak..
dia soh buat report..
member2 masih tggu... thx korang tggu smpi time ni..
pastu aku soh diorang kuar dulu... sbb sure family diorang dah tggu...
1 family menunggu adalah lebeyh baek drpd 6 family menunggu...

dah dah bersambung lagi...
ngantuk plak...
tido dulu...

Wednesday, July 2, 2008

Now that i'm home... Part 1(27th Jun)

Finally.. Get chance to be home after a year and 3 month being an alien..
It started wif a bad thing but then when time passed by, lots and more lots things happen.. better..

27th June
Elaun x masuk lagi.. Mcm mana ni?
Amy dah mula mengeluh bagaikan elaun tidak akan masuk smpi biler2...
Mana x nya.. semua perancangan gagal.. Kitorang pilih tarikh 28 Jun nak balek sbb bajet elaun akan masuk harini..
Yer laa.. hari ni dah hari jumaat.. biasanya elaun akan masuk 26haribulan...
Ahh~ mmg potong stim..Lepas jumaat sumer murung dan terus pulang kerumah...
Aku hanya mampu memakan roti dan susu percuma dr masjid.. dan kemudiannya dua roti yg dibeli dari Salaam Bakery sebagai lunch..
Itu sahaja yang aku mampu.. itupon dgn sumbangan wang ehsan dr bob sebanyak 200won..
Sesudah pulang kitorang sekadar mampu lepak2 saje..
perut lapar dan semakin lapar... tp Amy telah bermurah hati buat nasik lemak dan kasik sikit kat aku yg hanya menumpang sebentar di rumah diorang.. thx amy..
ptg tue juga lebeyh kurang jam 5pm.. kitorang yg dah bosan bagaikan bangkai ikan gapi kehilangan anjing peliharaannya dikejutkan dgn satu msg ym seorang rakan yang memberitahu bahawa elaun dah masuk...
sumber sahih tersebut menyatakan bahawa dia check on9...
maka aku yg ketika itu lengkap berpakaian terus membuat keputusan pergi ke mesin atm berdekatan..
aku xbwk wallet so aku decide gi check akaun bob ajer.. ku minta kad atm bob dan bergegas keluar...
atm di kafe kolej tutup.. DAMN~
terpaksa aku lari pergi ke atm di pejabat pula.. sudah laa aku lama x berlari..
dlm cuaca panas plak tue.. mengah2 aku... DAMN lagi~
wahh.. ada lebeyh kurang 500,000won dlm bank bob...
dah masuk laa ni...
lari lagi aku.. kali ni pulang ke rumah bob... teringat pula aku quote dlm citer Forest Gump.. "Run Forest run".. terngiang-ngiang "Run eM-BerG run"
punya laa gembira aku...
pastu kitorang terus decide nak ke Namdaemun... tukar wang..
6.30 tue terus gerak.. smpi sana tak tau kol braper tapi masih mencarik makcik money changer yg sepatutnya berkeliaran bagaikan semut yg berkumpul apabila nmpk sirap bandung kedai mapley tumpah...
carik punya carik.. keciwa.. tiada seorang pon wujud...
last2 decide nak ke money changer yg ada di sebuah bangunan.. mungkin dpt sikit jer kot kat sini.. xper laa.. jd laa..
tp tgh2 jalan nmpk makcik tgh makan... dia mempunyai ciri2 yg dimiliki oleh seorang makcik money changer Namdaemun...
ada kalkulator.. ada pouch bag dan ada meja... itu sahaja...
aku tukar 100dollar us ajer.. manakala bob dan amy lebeyh lagi..
abes tukar kitorang terus gerak pula ke Dongdaemun... masih lagi mencarik barang yang laen...
dan akhirnya pulang kerumah... penat hell..
tp untuk memenuhkan lagi isi beg ni...
kami decide untuk ke Lotte Mart(sebuah pasar raya besar yang popular dgn dominasi barang jenama sendiri di Korea) yg berdekatan dengan rumah kami... jaraknya sekadar 1 bus stop...
disitu kami beli choc, kim(rumpai laut) yg super murah dan byk, Kimchi, dll barang yg boleh dibawa pulang ke Malaysia..
kat sini jer abes lebey kurang 40,000won.. kalo elaun x masuk arini mmg x termampu laa jejak kaki ke lotte mart mlm tue...
Pastu balek dan kemas beg...
aku gagahkan gak sumbat segala beg dlm tue.. even x muat tp aku cuba gak..
Kim yg dibeli td super besar saiznya.. x mampu masuk dlm beg... damn~
Camner ekk??

Bersambung....
(Sbb time ni dah kol 12am rasanya, so dah tarikh laen then kena laa masuk part 2)