Tuesday, December 9, 2008

Aku menghafal

Sebelum mula bercerita biar aku beritahu kamu satu perkara...
Sekarang pukul 5:12am di Seoul dengan suhu sekitar 6darjah tanpa salji tapi diselubungi hujan gerimis...
Apa aku buat pagi-pagi buta begini?
Itu yang aku nak kabarkan... aku baru pulang dari library tingkat 1..
aku belajar dengan esan dari pukul 10:30pm..
gile kan? bukan giler sebab aku belajar dari pukul 2230 hingga 0512.. tapi giler sebab aku dan esan belajar...
Ikhwan dan Ihsan... mmg gila..
bukan apa.. tapi terpaksa... harini ada dua subjek boleh dianggap killer iaitu machine design aka yososolgae dan yolyokhak aka thermo(ini subjek si gemuk kimjonghyon)....

baik.. berbalik kepada aku menghafal.. ak ada xm ilbono(japanese) mlm tadi... so sbb ada 6 set dialog berbahasa jepun yang perlu aku hafalkan dengan jangka masa yang x smpi setengah hari(sbb pagi aku ada xm solidworks so xleyh tumpu kan ilbono jer)..
begini teknik aku menghafal..
mmg biasa bile ada sesuatu yang perlu aku hafalkan.. aku akn membaca petikan tersebut seberapa byk juta kali yang aku mampu...
selain itu aku juga akan mendengar benda yang aku ingin hafalkan berulang-ulang...
so untuk mendengar, aku recordkan suara aku dan pasang di komputer dengan mengesetkan ianya untuk repeat smpi laa komputer rosak atau aku mahu berhentikannya...
nak dijadikan cerita ak mmg ngantuk tapi ak hafal lagi... so aku pasang petikan tersebut dan tidur(aku tidur lambat mlm td maka kurang tidur)..
org yang datang ziarah rumah aku hari ini sempena raya pon pelik...
tidur buat cara tidur... xyah nak bajet study.. memekak jer...
tapi aku ada alasan sendiri.. kadang kala aku masih mampu mendengar semasa tidur..
keputusannya? syabas... aku bermimpi aku berjalan-jalan disekitar kolej sambil mulut aku terkumat-kamit menghafal petikan itu... tapi terkumat-kamit dalam mimpi laa..
bukan mengigau...
aku x sangka akan jadi begitu sekali...
dan bile aku bangun ingatan aku terhadap set-set dialog tersebut agak baik sepertinya aku sudah mula menghafal 2 jam yang lalu...
menarik x cerita aku?
mungkin laa menarik tapi kan... xm ilbono aku tetap tak terlalu menarik.. tak terlalu yakin tapi tak terlalu tak yakin...

Awas: Jangan salahkan penulis sekiranya cara ini tidak berkesan kepada anda... penulis sendiri mengambil risiko untuk melakukannya... Peluang untuk berjaya adalah sangat rendah bergantung pada nasib dan kemahuan serta keazaman yang tinggi